woensdag 15 juni 2011

Totale Maansverduistering

n de nacht van woensdag 15 op donderdag 16 juni 2011, vindt een totale maansverduistering plaats. Vanuit Nederland en België is het grootste gedeelte van de eclips zichtbaar, maar het begin moeten wij missen.


Het duidelijkst is de maansverduistering te zien vanaf een open plek op het platteland of ergens op een hoog gebouw. De maan staat laag aan de horizon en is niet overal te zien.

De verduistering heeft een grootte van maarliefst 1.70 in de kernschaduw. De eclips begint om 19:24 uur en staat bij het maximum, om 22:13 uur, op een hoogte van circa 1° (in Utrecht). De eclips eindigt om 01:03 uur. Een totale maansverduistering kan erg indrukwekkend zijn.

Gedurende de verduistering zal de maan niet volledig onzichtbaar zijn. Het zonlicht dat zich door de dampkring rondom de aarde dringt wordt afgebogen en bereikt hierdoor alsnog de maan. Dit resulteert in een rode gloed die oogt als een zonsondergang.

Tijdens de totaliteit bevindt de Maan zich volledig in de kernschaduw van de Aarde en valt er geen direct zonlicht meer op de Maan. Echter, een beetje zonlicht valt door de aardatmosfeer en wordt gebroken, waardoor dit het maanoppervlak alsnog kan bereiken. Dit is met name rood licht, waardoor er een rode gloed over de Maan komt. Doordat de verduistering erg centraal is, is dit effect bij deze eclips bijzonder sterk.

In dit geval is de eclips echter niet optimaal voor een waarnemer in onze streken; het maximum vindt plaats rond het moment dat de Maan opkomt en de Zon ondergaat (tegen 22 uur). Hierdoor staat de Maan dus nog slechts laag boven de horizon, en bovendien is het nog behoorlijk licht.

Naarmate het ’s avonds donkerder wordt en de maan hoger boven de horizon uitstijgt, wordt de kans groter om iets van de rode kleur van de verduisterde maan te kunnen zien

Naarmate het langzaam donker wordt, komt de Maan ook weer langzaam uit de schaduw van de Aarde tevoorschijn. De totaliteit eindigt kort na 23 uur, wanneer de Zon bij ons nog slechts 7° onder de horizon staat, en de Maan 6° erboven.

Het einde van de verduistering in de kernschaduw is kort na middernacht. Zon en Maan staan dan respectievelijk 12° onder en 11° boven de horizon. Om de verduistering optimaal te volgen is een vrije blik naar het zuidoosten dus noodzakelijk.

Een maansverduistering kan zich alleen voordoen bij een volle maan, maar niet bij elke volle maan is er sprake van een verduistering. Dit is alleen het geval wanneer de maan zich in een ‘knoop’ bevindt, ofwel wanneer het baanvlak van de maan het vlak waarin de aarde rond de zon draait, kruist.

De vorige maansverduistering in Nederland was op 21 december 2010. Toen is het verschijnsel onopgemerkt gebleven, omdat het sneeuwde en mistig was.

2 opmerkingen:

  1. beste sterzoeker,

    ik wil jou een vraag stellen: hoe kun je jezelf beschermen tegen een paragnost die via de (mijn) geest informatie steelt??

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Terugstelen natuurlijk.

    BeantwoordenVerwijderen

Vergelijkbare Blogs

Related Posts with Thumbnails