donderdag 26 mei 2011

Jonge Lijgers

Moeder natuur doet soms wonderlijke dingen. Zo werd huize Sterzoeker onlangs verrast met een nest kittens. De oude poeze-muts was op stap gegaan en kwam al doende de kater van haar leven tegen. De ontmoeting resulteerde in een nest beweeglijke jonge zwart-wit grut, wat zes weken later de hele tent afbrak. Inmiddels is het voor de kittens de hoogste tijd om op weg te gaan naar nieuwe baasjes, wat dus ook spoedig gaat gebeuren, maar niet van harte. Van jong leven ga je houden. We zullen echt wel een traantje laten als de kittens hun weg naar de nieuwe baasjes hebben gevonden. Dan wordt het weer stil in huis. De natuur kan ons soms aangenaam verrassen. Zo ook moet de beheerder van een dierentuin in China gedacht hebben.

Klik op onderstaande link, om een filmpje te zien over de pas geboren lijgers in China;
VIDEO: Dog nurses abandoned liger cubs - Environment Sci - Video - 3 News

In een dierentuin in China werden heel recent 4 jonge lijgers geboren. Waarvan er twee te zwak waren en na de geboorte al snel zijn overleden. Moeder lijger weigerde om onbekende redenen haar welpen, maar gelukkig was de redding nabij. Een hond die net twee pups ter wereld had gebracht accepteerde de lijger kinderen, als ware het haar eigen grut. Moeder hond brengt de welpen groot met haar hondenmelk.

Waar gaat dit over zult u denken; "Een lijger, waar gaat dit over. Is dat het beest op die kindertekening?" Nee, lezers lijgers bestaan echt. Het zijn wonder beesten gecreëerd door moeder natuur. Op school heeft u geleerd; Een mannetjesleeuw en een vrouwtjesleeuw krijgen kleine leeuwtjes. En een hengst en een merrie krijgen veulens. Logisch.

Maar soms kruist een exemplaar van de ene diersoort het pad van een andere diersoort en als ze het goed met elkaar kunnen vinden, komen daar dan toch kinderen van. Dat heet daarom een kruising of hybride. Ze moeten wel al een beetje op elkaar lijken. Dus een tijger en een leeuw kunnen een lijger maken en een schaap en een geit schattige scheitjes.

Officieel heet de lijger Panthera leo x tigris. Op die manier worden de bastaardvormen tussen twee soorten genoteerd. Beide ouders zijn van het geslacht Panthera en hun kind wordt hier dus ook ondergebracht.

Leeuw en tijger zijn twee naaste verwanten. Hun genetische kaart verschilt niet zo erg veel. Daarom kunnen ze gekruist worden. Een kruising tussen hond en kat bijvoorbeeld, is om dezelfde reden onmogelijk.

De lijger, die in het Nederlands ook wel met zijn Engelse naam liger of zijn Franse benaming ligre wordt benoemd, is het kind van een mannelijke leeuw en een vrouwelijke tijger.

De omgekeerde kruising, dus van een vrouwelijke leeuw met een mannelijke tijger, wordt een tigon genoemd.

Lijgers hebben het uiterlijk van een leeuw, maar de kenmerkende gestreepte vacht van een tijger, zij het wat diffuser. Ook hebben ze vaak vlekken in de vacht, die zijn geërfd van de leeuw, hoewel die zelf geen zichtbare vlekken heeft. Lijgers kunnen wel twee keer zo groot worden als een gewone leeuw (en zijn daarmee de grootste katachtigen) en houden in tegenstelling tot hun niet gekruiste soortgenoten van zwemmen, net als tijgers.

Een hybride kruising tussen een mannetjestijger en een vrouwtjesleeuw wordt meestal teeuw of tigon (van het Engelse tiger en lion) genoemd. In de vrije natuur worden geen lijgers en teeuwen geboren, omdat tijgers en leeuwen nooit in hetzelfde gebied voorkomen. De dieren zijn tot nu toe dus altijd het product geweest van menselijk ingrijpen. Hoe het komt dat gekruiste dieren zoveel groter dan hun ouders kunnen worden is niet helemaal duidelijk, maar waarschijnlijk heeft het iets te maken met het feit dat hybride dieren een bepaald gen missen dat de groei reguleert.

Voor zover bekend zijn alle mannetjesexemplaren van deze hybride katachtigen onvruchtbaar. De vrouwtjes kunnen wel voor nageslacht zorgen als zij paren met een gewone mannetjesleeuw of -tijger. Doordat er succesvol gekruist is tussen leeuwen, tijgers, lijgers en teeuwen, bestaan er inmiddels ook combinaties als te-teeuwen en li-teeuwen.

De lijger is een reus onder de katachtigen. Bij de normale leeuw geeft de vader een groeistimulerend gen aan het kind mee en de moeder een groeiremmend gen. Door bepaalde factoren in werking te stellen, wordt de werking ven beide in evenwicht gehouden. Aangezien de tijgermoeder dit groeiremmend gen niet doorgeeft, zal de lijger zijn hele leven lang doorgroeien onder invloed van dit groeistimulerend gen. Tegen zijn 20 jaar, wat ongeveer de maximale levensduur is, kan de lijger zeer groot worden. Mannetjes lijgers kunnen lang 4 meter lang - 450 kg zwaar worden. Het wijfje kan 3 meter lang worden en 320 kg zwaar worden. Dit is dus een stuk groter dan de Siberische Tijger, de grootste natuurlijke katachtige.

De verzorgers van de grootste lijger moeten er wel wat voor over hebben: het dier eet gemiddeld 8 kilo rundvlees of kip per dag, maar wil ook nog wel eens een portie van 45 kilo naar binnen werken.

De lijger heeft een aantal kenmerken die noch leeuw noch tijger hebben: Reuzengroei, Geen angst voor water, Zachtaardigheid.

Sterzoeker zou om die laatste reden ook wel graag keer een nestje jonge lijgers in huis willen hebben. Ze zijn wel heel schattig. Om praktische redenen houden we het echter maar bij kittens, waarvan hier boven slechts twee exemplaren uit het nestje afgebeeld.

Voor meer informatie over Lijgers ga naar: http://www.ligerliger.com

3 opmerkingen:

  1. stom ik heb hier helemaal niks aan behalve die ene grote tijger want nu weet ik dat ik er 2 keer in pas

    BeantwoordenVerwijderen
  2. ik pas 2 keer in die grote tijger, joepy!!!!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. I love my friend!!! xd

    BeantwoordenVerwijderen

Vergelijkbare Blogs

Related Posts with Thumbnails