woensdag 23 maart 2011

Egel-Booswichten club doet weer van zich horen

Op de webpagina van de Gooi-en Eemlander doet de egel-booswichten club weer eens van zich horen. Sterzoeker heeft eerder al een aantal blogjes aan deze booswichten-club besteed. Nu slaan ze opnieuw toe en wel in het gooi. Zijn de egels op stand gaan wonen en hebben ze daarom hun uiterlijk aangepast? Of hebben we hier te maken met een geheel nieuwe egelsoort? Kunnen we dit voorjaar meer egelberichten verwachten, wellicht ook vanuit andere delen van het land? Mocht u meer weten of weet u met welke egelsoort we hier te maken hebben, wij vernemen het graag. Wij houden u uiteraard ook op de hoogte als er meer nieuws komt vanuit het Egelkamp.

Sterzoeker zelf houdt het er op dat de egels heel handig gebruik hebben weten te maken van Fotoshop of een andere video bewerkings- programma hebben gebruikt. We hebben hier te maken met een zeer geraffineerde egel-bende. We zien in feite een filmpje die geript is. Het originele filmpje, met het konijn, is beeldje voor beeldje uit elkaar gehaald en bewerkt. In feite zien we een doodnormale konijn die een holletje in rent. Over deze beelden is door de egel-booswichten club het lichaam van een egel geplakt. Ook is er een snavel van een eend aan zijn snuit geplakt. Vervolgens is de staart aan het beestje getekend. Dit zijn semi-professionele video- bewerkende egels geweest. Kan niet anders! Die derhalve heel goed hebben geweten waar ze mee bezig waren.

Van onze verslaggever S.S.

Het filmpje met de fluitende egel.

Op de pagina van de Gooi- en Eemlander lezen we het volgende:

Gepubliceerd op 21 maart 11, 15:24 Laatst bijgewerkt op 21 maart 11, 20:20
HILVERSUM - Het lijkt een egelsoort maar met grote opstaande oren en een middellange, beweeglijke staart. Meerdere wandelaars troffen deze ’fluitegel’, zoals het dier voorlopig heet, in de Gooise bossen. Natuurmonumenten staat voor een raadsel.

Het meest kenmerkende aan deze fluitegel, de term die door boswachters in het leven is geroepen, is naast de oren en staart de snavelachtige bek waarmee het dier een duidelijke fluittoon voortbrengt. Dit geluid verschilt met dat van een normale egel.

De natuurvereniging kreeg de afgelopen weken meerdere meldingen binnen van lopers die een egelachtig dier zagen in de regio tussen Naarden en Utrecht. De meeste waarnemingen kwamen uit de omgeving van het Naardermeer en Maartensdijk.

Aansluitend volgde dit weekend beeldmateriaal waarop het dier te zien is. In dit filmpje, gemaakt in het bos tussen Hilversum en Baarn, zijn volgens Natuurmonumenten duidelijk kenmerken te zien die kunnen wijzen op een mogelijk nieuwe diersoort. Het filmpje is nu ook te zien op de website van deze krant.

Naast de reeds binnengekomen meldingen via de website en boswachters, is Natuurmonumenten op dit moment ook een aantal externe websites aan het inventariseren waar waarnemingen van een vergelijkbaar dier op staan.

Natuurmonumenten benadrukt desgevraagd dat het niet gaat om een 1-aprilgrap.

Hier het vervolg over de fluitende egel van de website van de Gooi- en Eemlander:

'Soort mengelmoesje tussen een rat en een konijn’
Gepubliceerd op 23 maart 11, 16:53
HILVERSUM - De mysterieuze ’fluit-egel’, die onlangs in de Gooise bossen is gespot, blijft de gemoederen bezig houden.

Ook op het internet is een levendige discussie over het vreemde dier. Is hij echt? En zo ja, wat voor een beestje is het dan? Of is het een geheel nieuwe diersoort? De berichtgeving van deze krant (met een link naar het Youtube-fimpje) heeft op twitter.com een stroom reacties losgemaakt. Alhoewel Natuurmonumenten dit met klem tegenspreekt denken diverse twitteraars dat het om een (vroege) 1 april-grap gaat. ’Dikke, vette photoshop.’ En: ’Filmpje wel goed gedaan’. Het Hilversumse PvdA-raadslid Femke van Drooge twitter: ’Als het een 1-aprilgrap is, dan is het wel een verdomd goeie!’.

Andere tweets bevatten suggesties over soort en herkomst van het dier. ’Een kruising tussen een egel en een fluitende chihuahua.’ ’Hij heeft iets weg van een Abessijnse egel.’ Er worden ook (koos)namen voor het raadselachtige diertje bedacht. ’Zullen we hem Toots noemen?’ Ook journalisten laten zich niet onbetuigd. ’Is de ’fluitegel’ die in de Gooische bossen zou zijn gezien nou een 1 aprilgrap of niet?’, twittert Arjan Burggraaf van RTV Noord-Holland. ’Even bellen met Natuurmonumenten.’ Zijn collega Peter Maarsen reageert: ’Wil je vragen of ze het eerste exemplaar Flip willen dopen? Ik voel met Flip Fluitegel namelijk een rage à la Knut aankomen.’

Ook Geenstijl meldde dinsdag de vondst van een gek bosbeest. Dat levert ook enkele serieuze reacties van ’reaguurders’ op. ’Het is een Hemiechinus auritus oftwel Langoor egel’, meent de een. ’Een Long Eared hedgehog’, valt een ander bij. ’Opzoeken op YouTube en je hebt ’m. Blijkbaar op straat gezet, deze exoot.’ En derde moet ’gelijk aan de possum denken die je in Australië ziet. Een soort mengelmoesje tussen een rat en een konijn’.

Of is het filmpje tóch nep? ’Dat zie ik dus niet meteen’, luidt een reactie. ’Heb ff paar frames op hoogste resolutie langzaam bekeken, maaruh dat staartje schuift toch echt heel wat blaadjes heen en weer, dat zie je niet eens in hollywood productions.’

Update van 29-03-2011 uit de Gooi en Eembode:
Fluitegel blijkt promotiestunt van Natuurmonumenten. In de Hema worden producten van Natuurmonumenten verkocht, met de fluitegel als logo. De Egelbooswichten-club toont hiermee aan dat ze zelfs instaat zijn om u; de argeloze consument te bespelen!

'S-GRAVELAND - 'Het is geen egel zoals wij hem kennen', zei boswachter Gradus Lemmen vorige week nog over de geruchtmakende 'fluitegel' die zou zijn gespot in de Gooise bossen. Uiteindelijk bleek het diertje een betonnen vouwwerk, gebruikt als promotiestunt voor Natuurmonumenten en Hema.

Webpagina van de de Hema met "fluitegel"

Er liggen sinds deze week allerlei producten in het warenhuis die kinderen weer de natuur in moet trekken. Want dat gebeurt nog steeds te weinig, vindt de natuurorganisatie. 'De kinderen gaan steeds minder vaak naar buiten, terwijl dat wel goed is voor de gezondheid en het maakt ze bovendien actiever', vertelt Annet Les van Natuurmonumenten. 'Er zijn nu kinderen die het eng vinden om de natuur in te gaan, bang zijn om te struikelen.'

Dat Natuurmonumenten de media toch wel een beetje bedonderd heeft door steeds te ontkennen dat de fluitegel een grap betrof, nemen Van Les en Marry Janssen van de Hema voor lief. 'En we hebben altijd gezegd dat niets zeker is. We wilden gewoon op een leuke manier aandacht vragen voor samenwerking. Wel was het verrassend wat de mensen allemaal op internet schreven. Het heeft ons wel verbaasd dat mensen echt denken dat het dier bestaat.'

Sterzoeker wil graag een verzoek doen aan de lezers van de (fysieke) krant "Gooi- en Eemlander", of zij de artikelen, die in deze krant verschijnen mbt de fluitende egel, zouden willen inscannen en naar ons willen mailen, zodat we een afbeelding van het artikel op Sterzoeker kunnen plaatsen.

2 opmerkingen:

  1. Kortom de Egel-booswichten club is weer lekker bezig om van zich te laten horen in dit vervolg stuk.

    De orde van Egelstein

    BeantwoordenVerwijderen

Vergelijkbare Blogs

Related Posts with Thumbnails